Wat is onshoring? Is het anders dan offshoring?

Benieuwd naar de betekenis van onshoring? Het is een strategie die steeds populairder wordt, waarbij bedrijven ervoor kiezen om bepaalde bedrijfsactiviteiten, processen of functies terug te brengen naar het eigen land of binnen de nationale grenzen te houden, in plaats van ze uit te besteden aan het buitenland.

Wat is onshoring? De betekenis van onshoring is een zakelijke strategie die steeds vaker wordt toegepast door organisaties die banen willen behouden of creëren in eigen land, de lokale economie willen ondersteunen en controle willen houden over essentiële bedrijfsfuncties.

Onshoring kan verschillende vormen aannemen

Denk aan het terughalen van productieprocessen die eerder naar het buitenland waren verplaatst. Veel bedrijven hebben ontdekt dat het terughalen van productie naar het eigen land voordelen biedt op het gebied van kwaliteitscontrole, snelheid van levering en communicatie. Bovendien draagt dit bij aan het verminderen van afstand gerelateerde problemen en zorgt het voor meer grip op de processen.

Een ander voorbeeld is het insourcen van klantenservice activiteiten die eerder waren uitbesteed aan externe callcenters in andere landen. Door het terugbrengen van deze activiteiten naar eigen land, kunnen bedrijven een betere service bieden en de tevredenheid van hun klanten vergroten.

Waarom kiezen bedrijven voor onshoring?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om bepaalde activiteiten terug te brengen naar het eigen land. Het behouden of creëren van banen is vaak een belangrijk motief. Door te investeren in lokale werkgelegenheid dragen bedrijven bij aan de groei van de economie. Dit heeft niet alleen een positieve impact op het bedrijf zelf, maar ook op de gemeenschappen waarin ze actief zijn. Dit kan onder andere leiden tot een positieve impuls bij het aantrekken van talentvolle werknemers.

Een ander motief is het behouden van controle over essentiële bedrijfsfuncties. Door bepaalde activiteiten in-house te houden, hebben bedrijven meer grip op de processen en kunnen ze sneller inspelen op veranderingen in de markt. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en wendbaarheid. Als onshoring een optie is kan nearshoring vaak verrassend voordelig uitpakken.

Welke uitdagingen kunnen gepaard gaan met onshoring?

Onshoring kan gepaard gaan met uitdagingen zoals kostenbeheersing, werving van geschikt personeel en het opzetten van de benodigde infrastructuur. Het is belangrijk om deze uitdagingen in overweging te nemen en een gedegen plan op te stellen voordat je besluit tot onshoring over te gaan.

Onshoring kan dienen als een marketingtool

In tegenstelling tot offshoring, geven veel consumenten de voorkeur aan producten of diensten die lokaal worden geproduceerd. Het feit dat een bedrijf ervoor heeft gekozen om activiteiten terug te brengen naar eigen land kan een positieve invloed hebben op het imago van het bedrijf en het vertrouwen van de consument vergroten.

De betekenis van onshoring is als het ware dat organisaties ervoor kiezen om banen te behouden of zelfs nieuwe banen te creëren in het eigen land.

Hoe kan ik bepalen welke activiteiten ik moet onshoren?

Onshoring kan voordelig zijn voor bedrijven in verschillende sectoren, zoals productie, klantenservice en technologie. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van de kosten, voordelen, risico’s en haalbaarheid van het onshoren van bepaalde activiteiten. Het kan nuttig zijn om te praten met experts in de branche en gebruik te maken van gegevensanalyse. Nearshoring is in veel gevallen voordeliger dan onshoring en in de praktijk net zo werkbaar als onshoring.

Neem voor vraagstukken omtrent offshoring, outsourcing en de betekenis van onshoring gerust contact met ons op.